Rólunk

Könyvtár Kishegyesen több, mint 100 éve létezik. Először csak olvasóegyletet alapítottak. Az első könyveket Kiss Károly, egykori földbirtokos adományozta. 1934-ben rendezték be az új közkönyvtárat 250 kötettel. Így működött a II. világháború végéig, amikor is megszűnt.

1951-ben a Szövetkezeti Otthonban kapott helyet a Népkönyvtár is, 450 kötettel. Önkéntes munkával főleg tanítónők látták el a könyvtári teendőket. Olyan lelkiismeretes munkát végeztek, hogy 10 év alatt 4000 kötetre gyarapodott a könyvállomány.

Az első hivatásos könyvtárost 1961-ben kapta Kishegyes, ő Vigh Rudolf. Ettől kezdve rendszeres a beszerzés, feldolgozás és rendszerezés, nyilvántartás. Éppen ezért 8000 könyvre növekedett az állomány, a tagság pedig 600-700 körül alakult. 1988-tól Vörös Julianna vezette a könyvtárat 2017-ig. 2017-től Nagy Erzsébet a Kishegyesi Könyvtár igazgatója. 1976-ban összevonták a község 3 könyvtárát, azóta egységes intézményként működik.

A könyvtár számos civil szervezettel ápol társszervezői kapcsolatot, de példaértékű a kapcsolata az iskolával, óvodával, az egyházzal, a helyi közösség munkatársaival, a művelődési egyesülettel, kiadókkal, könyvesházakkal, stb.

Kb. 17000 könyv van a Kishegyesi Könyvtárban, ennek 20%-a szerb nyelvű, a többi magyar. Az utóbbi években jelentősen megújult a könyvállomány, a szépirodalmi művek mellett szótárak, lexikonok, enciklopédiák és különböző szakkönyvek is helyet kaptak. Ma már stabilan működik a kötetek számítógépes feldolgozása is.

Irodalmi rendezvényeket, kiállításokat, könyvbemutatókat, kézműves foglalkozásokat tartanak havi rendszerességgel.


Igazgató: Nagy Erzsébet (kishegyesikonyvtar@gmail.com)